Figyeljünk gyermekünkre és előzzük meg a bajt: ezeket a vizsgálatokat érdemes elvégezni iskolakezdés előtt

2017-09-08 Fogászat, Olvasásra ajánlott anyagok

Néhány hét múlva becsengetnek, és ismét elkezdődik az iskola. A tanszervásárlás és a napirend átállítása mellett fontos ilyenkor ellenőriztetni gyermekünk általános egészségi állapotát is. Dr. Bense Tamás gyermekorvos segítségével összegyűjtöttük azokat a szűrővizsgálatokat, amelyekre érdemes sort keríteni még szeptember előtt.

Szemészet

Nagyon fontos, hogy már hatéves kor előtt elvigyük gyermekünket egy szemészeti szűrővizsgálatra. Ha ugyanis egy kisgyermek úgy nő fel, hogy a csökkent látásélményt szokja meg, nem érzi a térlátás ­hiányát, így nem is tudja ezt jelezni. A gyengébb, „rosszabb” szemet az agy ilyenkor kikapcsolja a látásból. Ugyanakkor az időben megkezdett kezeléssel elkerülhető, hogy a kicsi csak a jobban látó szemét használja.

Természetesen idősebb korban is kialakulhat rövidlátás, ezért nem csak az első osztály megkezdése előtt tanácsos szemészeti vizsgálatot végeztetni. Figyelmeztető jelek lehetnek, ha a gyerek gyakran hunyorog, fejfájásra panaszkodik, olvasás közben gyakran téveszt.

Fogászat

Az első fogorvosi látogatást 5-6 éves korban ajánlják a szakemberek. A maradandó kis és nagy őrlőfogak megjelenése után hat hónapon belül tanácsos ellenőriztetni azok barázdáltságát. Ami azért fontos, hogy elkerülhető legyen a mély barázdákból fakadó fogszuvasodás. A korai vizsgálat lehetőséget ad a fogszabályzásra szoruló esetek kiszűrésére is. Utóbbiak között lehetnek olyan problémák – például a mély- és keresztharapás –, amelyek miatt állkapocsfájdalom, fejfájás, alvászavar jelentkezhet. Az ilyen kellemetlen tünetek pedig természetesen szintén befolyásolják az iskolai teljesítményt.

Ortopédia

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk hanyagul tartja magát, hamar elfárad, esetleg hátfájásra panaszkodik, akkor feltétlenül keressük fel az ortopédiai szakrendelést. Sajnos gyakran előfordul ugyanis, hogy a mozgásszegény életmód és a fájdalom miatt kialakuló kímélő tartás következtében gerincferdülés alakul ki. Az elváltozásnak persze lehetnek egyéb – például genetikai – okai is.

A betegséggel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy alapvető terá­piája a mozgás, ezért a súlyosabb elváltozások kivételével nem indokolt, hogy gyermekünk emiatt felmentést kapjon a testnevelésóra alól. A rendszeres, iskolai mozgás jól kiegészíti a gyógytorna speciális gyakorlatait. Előfordulhat az is, hogy a gyermekorvos például a hirtelen növekedés miatt valamilyen eltérést talál, ilyen esetben szintén ortopédiára irányítja a beteget. Nem árt tudni, hogy ez utóbbi szakrendelésre csak beutalóval mehetünk.

Erősítsék a szervezetüket!

Amikor közösségbe megy a gyermekünk, sajnos elkerülhetetlenek a megfázásos megbetegedések. Mégis érdemes felkészítenünk a szervezetüket, erősíteni az immunrendszerüket, hogy ezek enyhébb és rövidebb lefolyásúak legyenek. Ebben segít a kiegyensúlyozott, rostdús, fehérjében gazdagabb táplálkozás, valamint a bélflóra egészségének a megőrzése.

Készítsünk antioxidánsokban – C-, E-vitaminban, béta-karotinban, szelénben – gazdag ételeket. Sok C-vitamin van például a brokkoliban, a paprikában, a káposztában, citrusfélékben. E-vitaminban gazdag a spenót, a spárga, a búzacsíra. Béta-karotinban a sárgarépa, a sütőtök, a mangó, a kajszi, a brokkoli és a spenót. A szelént pótolhatjuk tojás, csirkehús, fokhagyma, máj, halak és a vörös húsok fogyasztásával.

Dr. Bense Tamás kiemelte a D-vitamin-pótlás fontosságát is. Ennek nemcsak a csontosodásban van kiemelkedő szerepe, hanem az immunerősítésben is.

Ezt is gyakorolni kell

Egy általános iskolás diák naponta 7-8 órát ül a padban, a hát számára ez tartós megterhelést jelent, éppen ezért nagyon fontos, hogy idejében megtanulják a gyerekek, milyen a helyes testtartás.

Akkor ülünk jól, ha a térdünk és a csípőnk kb. 90 fokban van hajlítva, a talpunk pedig leér a földre. Emellett fontos, hogy a szék háttámlája a derekunkat enyhén homorított helyzetben támassza meg. A kar pihenjen kényelmesen az asztalon, izmaink legyenek lazák.

forrás: www.blikk.hu