Évente két tonna fogat húznak ki, a fogkrém is alig fogy

2017-09-27 Fogászat, Olvasásra ajánlott anyagok

Kevés az OEP által finanszírozott fogászat, annál több probléma van a szájüregekben. Magyarországon évente mintegy két tonna fogat húznak ki a szakemberek, és a felmérésekből arra is fény derül, hogy bizony a fogkrém sem fogy túlzottan: évente másfél tubussal nyomunk fogkefénkre, amelyből szintén nem használunk többet, mint évi egy-két példány, ugyanakkor a háromhavi csere az optimális, ráadásul naponta két fogkefét ajánlatos igénybe venni, egyet reggel, míg egy másikat este.

A magyar betegek többsége csak akkor keresi fel a fogorvosi rendelőt, ha már fájdalmat érez. Egy hazai felmérés szerint a ­páciensek 12 százaléka az elmúlt öt évben nem volt fogorvosnál. Nem csak az anyagiak szabnak gátat a fogászati ­vizitek rendszerességének – az egészségügyi kultúránkkal is súlyos problémák vannak –, ­hiszen több kezelés díjmentes­ – mondta dr. Rück András, a MOK Fogorvosok Területi Szervezetének Békés Megyei Választókerületi elnöke.

A betegeknek nem kell ­fizetniük a fogmegtartó kezelésekért, így a tömésért vagy a gyökértömésért, a gyulladásos ínykezelésért, továbbá a fogeltávolításért és a szűrővizsgálatokért sem. A fogpótlásokért 18 év alatt és 62 év felett orvosi díjat nem, csak a gyógyászati segédeszközöket kell kifizetniük a pácienseknek.

Viszonylag korán kezdődnek a problémák, ugyanis a felmérések alapján Magyarországon egy 12 éves gyermek már akár 5-6 tömött vagy ­éppen szuvas foggal rendelkezik, az EU-átlag ezzel szemben egynél is kevesebb. Idős korra pedig egészen lesújtó adatokat találtunk, a 60 év feletti lakosság harminc százalékának már egyetlen foga sincs.
– Jellemzően azok jönnek el szűrésre, akik külföldön dolgoznak, mert pontosan jól látják, hogy például Angliában egyhavi fizetésükbe kerül egy egyszerű beavatkozás is. A felnőttek esetében évente, a gyerekeknél félévente, míg a fogváltás idején háromhavonta kellene látnunk a pácienseket – hangsúlyozta dr. Rück András. A helytelen fogápolás mellett az alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás tovább rontja a helyzetet. Komolyan kell vennünk a problémákat, ugyanis hazánk világelső a szájüregi daganatos betegségek kialakulásában – hívta fel a figyelmet a fogszakorvos.

A fogorvosok számát tekintve sem állunk túl jól. A WHO ajánlása szerint 2000 lakosra egy fogorvosnak kellene jutnia, amit teljesítünk is, ám ebbe a magánrendelések is beletartoznak. A betegellátás biztonsága viszont problémás, mivel azt csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozta fogorvosok tudják biztosítani. Mindemellett a területi egyenlőtlenség is gondot okoz.

Míg Békéscsabán 18 fogorvos lát el közfeladatot és további 17 helyen fordulhatunk magánrendelőbe panaszainkkal, addig a hasonló lélekszámmal bíró Sopronban ez a szám megközelíti a kétszázat is. Igaz a hűség városában a szakemberek túlnyomó része a határontúli páciensek fogadására rendezkedett be.

forrás: www.beol.hu