Esztétikai fogászat – Tömések – Restauratív fogászat

 • esztétikus tömések
 • direkt héjak
 • amalgám tömések eltávolítása
 • csonkfelépítés
 • ideiglenes tömés

 • A saját fog érték – a természetes az igazi!

  Szebbet, fehérebbet, más formájú szeretne?

  Rendelőnkben magas esztétikai eredményű töméseket készítünk szem előtt tartva a tökéletes funkciót restauratív fogászati szemlélettel.
  A restauratív fogászat célja a fogak esztétikai és funkcionális helyreállítása és megerősítése.
  Ehhez mindig a megfelelő, az esethez illő, prémium kategóriájú tömőanyagokat használjuk.

  Mit tud nyújtani a restauratív (esztétikai) fogászat?

  Az restauratív fogászat nem egy speciális területe a fogászatnak, inkább szemléletváltás, amely magába foglalja a fogászat teljes spektrumát. Új technikák, anyagok használatával érjük el a tökéletes esztétikai eredményt, a megfelelő funkciót, a fog megerősítését. Így biztosítjuk, hogy a fog sokáig a rágóapparátus megbízható tagja legyen.

  Ennek során a fogorvos a természeteshez nagyban hasonlatos restaurációkat (helyreállításokat) végez, ügyelve az ép fogazatra jellemző anatómiai struktúrák (fogformák, rágófelszín) és harmonikus fogszín visszaállítására. Ez a fogorvos részéről sokkal több idő ráfordítást, speciális technikák és a legjobb minőségű fogászati anyagok alkalmazását követelheti meg.


  Esztétikus tömések

  Ha elváltozást észlel, vagy tömése alatt fáj a foga, ki kell cserélni az alászuvasodott tömést. A mai modern, esztétikus tömőanyagok nagy esztétikai hatást és biztonságos funkcióstabilitást biztosítanak.

   


  Az amalgám

  Mi már évek óta nem használunk amalgámtömést.

  amalgam-elotte-utana

  2018. július elseje óta már nem szabad amalgámtömést használni a terhes nők, 15 éven aluli gyerekek és szoptatós anyák esetében: ezt egy európai uniós szabály tiltja. Ez az első lépés ahhoz, hogy végleg kivezessék ezt a tömőanyagot: 2020-tól már egyáltalán nem lehet majd használni, újabb tíz éven belül (2030) pedig az a cél, hogy minden uniós állampolgár ilyen fogtöméseit kicseréltesse.
  Az intézkedést az indokolja, hogy az amalgám higanyt tartalmaz, amely toxikus anyag. Egyértelmű egészségkárosító hatása ennek ellenére nem bizonyított.

  Használata a fogászatban kétes érzelmeket vált ki mind a betegek, mind a fogorvosok körében. Számos tanulmány látott már napvilágot mellette és ellene is.

  Eddigi kutatások alapján még nem született olyan tanulmány, amely egyértelműen bebizonyítaná, hogy az amalgám káros a szervezetre.

  • A higanyról, amely az amalgám fő alkotóeleme, ismeretes, hogy igen mérgező.  A tömésben ugyanakkor csak kis mennyiségben fordul elő, emellett megfelelő tömési technika esetén az amalgám higanytartalma nagymértékben csökkenthető.
   Valós veszélyt jelent a higany azok számára, akik higanyallergiában szenvednek. Szerencsére ez a betegség nagyon ritka, és ha mégis kialakul, az sem súlyos folyamat. A betegség bőrpróbával igazolható, és fennállása esetén az amalgámtöméseket el kell távolítani.
  • Szájüregi elváltozások azokban az esetekben is jelentkeznek, mikor az amalgámot más fém segítségével történő fogpótlással egyidejűleg alkalmazzuk. Ilyenkor a két fém galvánelemként működik a nyálban. Például az amalgám oldódni kezd az egyidejűleg jelenlevő arany fogpótlás esetén. Ennek a folyamatnak kellemetlen tünetei vannak: fémes íz, bizsergés, nyálfolyás, ínygyulladás, nyálkahártyafekély. Ha ezen tünetek bármelyikét észleli, keresse bizalommal rendelőnket, ugyanis indokolt a tömésének/ fogpótlásának cseréje.
  • Az amalgámtömések cseréjét ajánljuk nemcsak esztétikai okból, hanem a fog megerősítése miatt is.

  Jelentkezzen

  elérhetőségeinken és kérjen időpontot!

  Dr. Lányi Krisztina Fogszakorvos honlapja - Weboldal készítés: 1MARKETING.hu

  Back to top