• korai felismerés: caries-diagnózis, monitorizálás
 • fogsérülések (törés, luxáció) ellátása, sínezések
 • maradó gyermekfogak fogmegtartó kezelése
 • tejfog elcsiszolás
 • tejfog tömés
 • barázdazárás
 • fluorkezelés – iontoforézis
 • tejfog trepanálása
 • tejfog endodontiai kezelése
 • tejfog extractio

 • Szívesen kezeljük pácienseink gyermekeit, de rendelőnk nem speciálisan gyermekfogászati rendelő.

  Nagyon fontos számunkra a megelőzés.

  Az időben történő felismerésére rendelőnkben professzionális caries-detectáló (szuvasság felismerő) rendszerrel vizsgáljuk kis pácienseinket.

  Bővebben a diagnosztikáról>>>

  Gyermekünk mosolya a legfontosabb!

  A gyermekek és a tejfogak is külön bánásmódot igényelnek. Barátságos környezetben, nagy türelemmel várjuk a gyermekeket, legyen szó akár csak egy beszélgetésről, ismerkedésről vagy akár egy baleset utáni tennivalókról. Elsődleges célunk a gyermekek bizalomkeltésével, félelmeik eloszlatásával a foguk egészsége. Szeretnénk elérni azt, hogy a szülők felismerjék a megelőzésben rejlő lehetőségeket.

  Az elhanyagolt fogak veszélyei

  A tejfogakat megjelenésüktől kezdve úgy kell ápolni, mint a maradó fogakat. Gondozásuk egyrészről azért fontos, mert a gyerekek tizenkét éves korukig élnek együtt tejfogaikkal, bár hat éves korukban megkezdődik a fogváltás.  Másrészről a fogelődök szuvasodását később a maradó fogak is megsínylik.

  Fontos, hogy a gyerekek kiskoruktól kezdve rendszeres fogápolásra legyenek nevelve. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy a kisgyermekek fogápolása, a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálat mennyire fontos, és nem elhanyagolható, hiszen kevesen tudják, hogy egy lyukas tejfog hasonlóan tud fájni, begyulladni, mint egy maradófog, nem beszélve arról, hogy a maradófogak is csak a káros baktériumoktól mentes közegben tudnak majd egészségesen kibújni, s tovább fejlődni.

  Nem kezeltetni egy tejfogat, – csak azért, mert az majd úgyis kiesik – súlyos felelőtlenség.
  A tejfogak épségének megőrzése a maradó fogak egészségének legfontosabb biztosítéka. Érdemes tehát a megelőzésre koncentrálni!

  Az előbújó maradó fogak zománcállománya sérülékeny, főleg a nagyörlők rágófelszínén gyakran jelentkezik korán fissura-caries. Ezek észlelése szabad szemmel, szondával sokszor bizonytalan. Kis, szinte észrevehetetlen barázda-szuvasságok alatt sokszor már a fog belseje nagy mértékben felpuhult, a fogállomány károsodott (rejtett szuvasság). Ebben a korban kiemelten fontos a fogak rendszeres, félévenkénti ellenőrzése és a barázdazárás.

  Az időben történő felismerésére rendelőnkben professzionális caries-detectáló (szuvasság felismerő) rendszerrel vizsgáljuk kis pácienseinket.

  Barázdazárás – előzzük meg a fogszuvasodást

  barazdazaras-270x255Mi az a barázdazáró?
  A barázdazáró egy olyan védőréteget képez a maradó hátsó fogak rágófelszínén, amely megakadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok megtelepedését a nehezen tisztítható, mély barázdákban.

  Mi a barázdazárás előnye?
  A gyermekek fogai hajlamosabbak a szuvasodásra, mint a felnőttek fogazata. A barázdazárót közvetlenül az áttörés után alkalmazva a maradó fogakon, megelőzhető a fogszuvasodás.

  Miért van szüksége az Ön gyermekének is a barázdazárásra?
  A fogakon vannak olyan nehezen tisztítható területek, amelyek hajlamosabbak a fogszuvasodásra. A mélyen barázdált fogakat nehéz tisztán tartani, s az ott megrekedt ételmaradék a szuvasodás melegágyát képzi. A gyerekek nehezen férnek hozzá hátsófogaikhoz, így általában ezeknek a fogaknak a romlása gyakran bekövetkezik.

  Fájdalmas-e a barázdazárás és mennyi ideig tart?
  A barázdazárás egy teljesen egyszerű és fájdalommentes eljárás, amely nem tart tovább foganként kb. egy percnél. Kivitelezéséhez nincs szükség injekció adására. Amíg a barázdazáró réteg sértetlen, védi a fogat a szuvasodástól.

  A barázdazárás lényege, hogy a szuvasodásra hajlamos barázdált fogfelszínt kitisztítjuk, majd feltöltjük egy speciális folyékony tömőanyaggal, amely szétterül a barázdákban, majd megkeményedik. A tömőanyag így képez védelmet s megóvja a fogat a szuvasodástól, ezen kívül fluort ad le a fogzománcba, ezzel teszi ellenállóbbá a fogszuvasodással szemben.


  Fluoridos kezelések

  d_-250x167A kisgyerekek még nem képesek olyan alaposan megtisztítani fogaikat, így fokozottan ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének. A tejfog szuvasodása sokkal gyorsabban terjed el a gyermek fogán, mint azt gondolnánk, ezért külön védelemre van szüksége. A fluoridos kezelések erősítik a fogzománcot, így az ellenállóbbá válik a fogszuvasodással szemben.

  • Ecsetelés
  • Iontoforézises fluorozás
  A kezelt gyerekek AJÁNDÉKOT kapnak a fogorvostól!

  Jelentkezzen

  elérhetőségeinken és kérjen időpontot!

  Dr. Lányi Krisztina Fogszakorvos honlapja - Weboldal készítés: 1MARKETING.hu

  Back to top