Gyökérkezelés – Endodoncia

 • gyökérkezelés
 • gyökértömés
 • gyökértömés eltávolítása

 • Ne féljen a sikertelen, elhúzódó és fájdalmas gyökérkezeléstől!

  A mai modern fogászatban rengeteg új módszer, eszköz, precíz gépek, diagnosztikai eszközök, új tömő anyagok és töméstechnikák állnak rendelkezésre azért, hogy a beteg, szuvas vagy sérült fog megtartható legyen. Mi a fogak megtartását választottuk hivatásul! Egy korszerűen és szakszerűen elvégzett gyökértöméssel és az azt követő speciális restaurációval (helyreállítással) elkerülhető a fog eltávolítása.

  Egy jó gyökértömés elvégzése türelmet, pontosságot, sok időt, magas szintű felkészültséget és magas színvonalú technikai hátteret, de elsősorban szakmai elhivatottságot követel meg az orvostól!

  A gyökérkezelt fog fájdalommentessé válik és ismét megfelel eredeti funkciójának, a rágóapparátus teljes értékű tagja marad.

  Rendelőnkben a gyökérkezelést a mai endodontiában elvárt kezelési és tömési eljárásokkal, modern technikai háttérrel végezzük.

  Mit gondolunk a gyökérkezelésről? Gyökérkezelés kontra foghúzás?

  A gyökérkezelés szó sajnos sok páciensnek fájdalmat, gócbetegséget, cisztát, letört fogat, sok szenvedés után foghúzást és sikertelen, hosszadalmas kezeléseket juttat eszükbe. Ez nem alaptalan, hiszen a tökéletes gyökérkezelés – főleg a hátsó fogaknál – nagyon nehezen kivitelezhető fogászati beavatkozás. Sokszor egyszerűbbnek tűnik a fájós fogat kihúzni.

  Egy fog elvesztése azonban sok bajjal járhat. Bedőlnek a szomszéd fogak, kiemelkedik a szemben lévő fog, begyullad az íny, kattog az állkapocs, egyoldalivá válhat a rágás, stb. Egy hiányzó fog pótlása implantátummal drága, más esetben az ép fogak lecsiszolásával járhat.


  Mit jelent az endodontia (gyökérkezelés)?

  Az endodontia a fogászatnak a fogbél és a foggyökeret körülvevő szövetek betegségeinek a megelőzésével, diagnózisával és kezelésével foglalkozó szakterülete. A fog a szájüregben látható koronából és egy vagy több az állcsontokban elhelyezkedő gyökérből áll. A gyökér rögzíti a fogakat az állcsontban. A fog belsejében található térben (kamra és csatorna) helyezkedik el a fogbél, mely ereket és idegeket tartalmaz, melyek a fogak fejlődéséhez szükségesek.

  A gyökérkezelés során a gyökércsatorna tartalmát eltávolítjuk. A gyökérkezelés teszi lehetővé ezen fogak megmentését, így a fog eltávolítása elkerülhető.

  Gyakorlati kivitelezése:

  • A diagnózis felállítása és a páciens tájékoztatása modern diagnosztikai eszközökkel zajlik.
  • A gyökérkezelést mindig érzéstelenítésben végezzük, így csaknem fájdalommentes a beavatkozás.
  • A kezeléshez tiszta, nyál- és baktériummentes munkaterületet biztosítunk, ez a sikeres gyökérkezelés egyik záloga.
  • A beteg fogbél eltávolítását követően megkeressük a csatorna bemeneteket és meghatározzuk azok hosszát. Ezt a legmodernebb eljárás segítségével végezzük. Az eszköznek számos előnye van: azonnali, gyors, megbízható, sugárterhelés nélküli, kismamáknál is alkalmazható.
  • A következő lépés a gyökércsatorna teljes hosszának a fertőtlenítése, tisztítása és tágítása kézi vagy gépi eszközökkel.
  • Első alkalommal gyulladáscsökkentő, gyógyító pasztával ideiglenesen zárjuk a fogat addig, amíg a fog tünetmentessé válik.
  • Végül a tiszta és baktérium mentes csatornát gyökértömő anyaggal hermetikusan  lezárjuk.  A gyökértömés után a fog koronai részét is megfelelően helyre kell állítani, csak ezzel együtt lesz képes hosszú távú funkciót biztosítani.

   

  gyokerkezeles5 (1)

  Kezeléseink egy kellemesen kialakított, barátságos rendelőben, oldott hangulatban zajlanak háttérzene mellett.

  Dr. Lányi Krisztina Fogszakorvos honlapja - Weboldal készítés: 1MARKETING.hu

  Back to top